Miten antaa hyvä ensivaikutelma työhaastattelussa – 5 vinkkiä

| touko 9, 2018 | Työnhaku | 0 Kommenttia

Työpaikkahaastattelussa voit erottautua muista hakijoista antamalla itsestäsi loistavan ensivaikutelman. Työnantaja selvittää työhaastattelun aikana sopiiko persoonasi työyhteisöön, miten motivoitunut työntekijä olet ja mikä on ammatillinen osaamisesi.

Näillä vinkeillä annat itsestäsi hyvän ensivaikutelman työhaastattelussa:

1. Kehonkieli:

Kiinnitä huomiota miten kävelet haastattelutilanteeseen. Kävele selkä suorassa ja katse eteenpäin. Ota jo tässä vaiheessa katsekontakti haastattelijaan.

Katso haastattelijaa silmiin. Katsekontaktin ansiosta vaikutat itsevarmalta, luotettavalta ja avoimelta ihmiseltä.

Muista hymyillä. Tällä annat itsestäsi positiivisen ja helposti lähestyttävän kuvan.

Nojaa haastattelussa hieman eteenpäin ja älä pidä käsiä puuskassa. Tällä viestit olevasi kiinnostunut työpaikasta.

2. Keskity olennaiseen:

Kevyt small talk voi alkuun rentouttaa haastattelutilanteen, mutta älä aloita turhaa rupattelua itse. Analysoi tilannetta ja reagoi asioihin tilanteen mukaan.

Liiallinen puheliaisuus voi antaa sinusta hermostuneen vaikutelman, joten vastaa mieluummin kattavasti kysymyksiin ja keskity kuuntelemaan haastattelijaa. Älä puhu haastattelijan päälle, vaan kuuntele loppuun mitä hänellä on sanottavana ja esitä tarkentavia kysymyksiä. Samalla annat kuvan, että olet kiinnostunut ja motivoitunut avoimesta paikasta.

3. Ole kohtelias:

Ole aina kohtelias ja ystävällinen jokaisessa tilanteessa. Ikinä et voi tietää kehen kohtaat työelämässä tai vaikkapa seuraavassa haastattelussa.

Haastatteluun saapuessasi tervehdi aulahenkilökuntaa, esittäydy niille kenen kanssa keskustelet ja poistuessasi toivota mukavat päivän jatkot.

4. Pukeudu hyvin:

Pukeutumiseen kannattaa miettiä siistit ja puhtaat vaatteet, jotka sopivat kyseiseen työympäristöön. Älä yli- tai alipukeudu.

5. Valmistaudu huolella:

Hyvä ensivaikutelma työhaastattelussa syntyy koko olemuksesta sekä sosiaalisista kyvyistäsi. Ole ajoissa paikalla ja kaiva valmiiksi esiin cv sekä työ- ja koulutodistukset. Esitä kysymyksiä haastattelijalle, joilla osoitat olevasi kiinnostunut ja innostunut. Anna itsestäsi rehellinen kuva, joten liioittelu kannattaa unohtaa kokonaan.

Vastaa kysymyksiin rauhallisesti ja harkiten. Mieti jo ennakkoon mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi. Kerro myös, miten tulet tulevaisuudessa kehittämään heikkouksiasi. Kerro haastattelijalle mitä lisäarvoa sinä tuot osaamisellasi yritykseen.