Aloittava yrittäjä – näin pääset alkuun!

| touko 2, 2018 | Yrittäjyys | 2 Kommentit

*Kaupallinen yhteistyö: Holvi

Työelämän mielekkyys ja vapaus aikatauluttaa omat päivänsä saavat monen harkitsemaan yrittäjyyttä. Työtä ei haluta tehdä pelkästään rahan takia, vaan se on yhä useammalle keino toteuttaa itseään haluamiensa asioiden parissa. Yrittäjyys nähdään usein hyvänä väylänä saavuttaa edellä mainitut asiat.

Yrittäjyyttä ei myöskään pidetä enää niin riskialttiina kuin ennen, koska myös erilaiset freelancer- ja määräaikaiset työsuhteet ovat yleistyneet. Epävarmassa työtilanteessa yrittäjyys nähdään myös mahdollisuutena hankkia työkokemusta ja työllistää itse itsensä. Yrittäjyys onkin mitä loistavin keino kehittää projektinhallinta- ja myyntitaitoja sekä vastuunottokykyä.

Oma tieni yrittäjäksi

Oma tieni yrittäjyyteen alkoi halusta vaihtaa uudelle alalle ja kehittää omaa osaamista. Se kannatti, sillä se oli reitti haluamalleni alalle sisään. Nykyään toiminkin yrittäjänä sivutoimisesti päivätyöni ohella ja olen tilanteeseeni todella tyytyväinen.

Tie tähän pisteeseen ei kuitenkaan ollut helppo. Yrittäjyyden alkutaipale olikin täynnä kysymyksiä ja toisinaan asioiden selvittämiseen meni tuntikausia, kun yritin saada oikean henkilön kiinni ja asioihin jotakin tolkkua. Tässä kirjoituksessa jaan vinkkejä aloittavalle yrittäjälle ja kerron yrittäjyyttä helpottavasta Holvi-palvelusta.

Aloittavan yrittäjän opas

Kun olet päättänyt ryhtyä yrittäjäksi, on tiettyjä asioita, jotka on hyvä tietää ja huomioida. Näin vältyt turhilta virheiltä. Samalla säästät myös aikaa ja rahaa.

Aloittavan yrittäjän opas, Holvi, Holvi yritystili, Yrittäjäksi ryhtyminen, Yrittäjän muistilista, Uramedia.fi, Uramedia, Taru Tammikallio

1. Keksi yritysidea

Ei riitä, että haluat yrittäjäksi – ensin on tiedettävä, mitä tuotteita ja palveluja yrityksesi tarjoaa. On tärkeää, että ryhdyt yrittäjäksi alalle, josta sinulla on osaamista. Mieti, missä olet hyvä ja mitä osaamista sinulla on, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan? Yrityksesi on tarjottava sellaisia palveluja ja/tai tuotteita joille on selkeästi kysyntää.

Ideoita kannattaa sparrailla läheisten kanssa ja esimerkiksi sosiaalinen media tarjoaa hyvän väylän saada monen ihmisen mielipide ideastasi helposti. Asiantuntevan mielipiteen yritysideastasi saat myös Uusyrityskeskukselta.

Jos ideaa ei meinaa syntyä, franchising-yrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto. Franchising-yrittäjyys tarjoaa valmiin idean ja liiketoimintakonseptin, jonka mukaan toimia. Tällöin vapaus päättää asioista on toki pienempi kuin omaan ideaan perustuvan yrityksen kanssa. Myös olemassa olevan yrityksen ostaminen on keino ryhtyä yrittäjäksi.

2. Päätä yritysmuoto

Yritysmuodon valintaan vaikuttaa moni asia, esimerkiksi odotettava liikevaihto, onko toiminta täysipäiväistä vai sivutoimista ja keitä yritystoiminnassa on mukana. Toiminimeä pidetään helpoimpana yritysmuotona, sillä siihen liittyy vähiten byrokratiaa ja se sopii hyvin yksin yrittävälle henkilölle.

Jos odotettavissa on kuitenkin yli 100 000 euron vuotuinen liikevaihto, voi osakeyhtiön perustaminen olla järkevämpää pelkästään verotuksellisista syistä. Tutustu eri yhtiömuotoihin huolella ennen valintaasi.

3. Tee liiketoimintasuunnitelma

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on menestyneen yrityksen peruspilari ja käsikirja. Se auttaa sinua myös saamaan tarkemman käsityksen siitä, onko kyseinen yritys kannattavaa perustaa.

Liiketoimintasuunnitelmaan kirjataan  yrityksen perustiedot yrityksen perustajista, yrityksen toiminta-ajatus, yritysmuoto, markkinointi ja toimiala sekä kysyntä ja kilpailu. Liiketoimintasuunnitelmaan kuvataan myös yritystoiminnan riskit ja tulevaisuuden visio.

Olennaista on kirjata suunnitelmaan myös laskelmat; mistä liikevaihto tulee ja minkä verran tarvitaan tuloja kattamaan yritystoiminnasta koituvat kulut. Hyvä liiketoimintasuunnitelma on selkeä ja kattava, mutta sisältää silti vain oleelliset asiat. Lue myös: Yrittäjän työn hinnoittelu.

4. Hae starttiraha tai järjestä yrityksesi rahoitus muulla tapaa

Starttiraha kannattaa ehdottomasti hakea, jos siihen on mahdollisuus. Starttiraha on harkinnanvarainen, joten tutustu ehtoihin huolellisesti. Selitä mieluummin starttirahahakemuksessasi liian tarkkaan asiat, jotta starttirahaa ei evätä väärinkäsityksen takia. Starttirahan myöntämisestä päättää Työ- ja elinkeinotoimisto. Starttirahapäätöksen ja yritystoiminnan alkamisen jälkeen et voi saada muista töistä palkkaa tai nostaa esimerkiksi opintotukea. Starttirahaan ja sen myöntämisehtoihin voit tutustua paremmin Uusyrityskeskuksen sivuilla.

5. Tee perustamisasiakirjat ja rekisteröi yritys

Yrityksen perustamisesta on ilmoitettava PRH:n kaupparekisteriin, Verohallinnon arvolisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin, mikäli olet säännöllisesti palkkoja maksava työnantaja. Yrityksen perustamisen voit tehdä sähköisesti ta paperilomakkeella.

6. Perusta yritystili

Taloudenhoidon selkeyden vuoksi yritystili kannattaa perustaa. Joskus pankit saattavat tarjota maksullisia yritystilejä, vaikka muitakin ratkaisuja on. Itse perustin yritystilini Holviin, sillä koin sen käteväksi ja edulliseksi vaihtoehdoksi.

Aloittavan yrittäjän opas, Holvi, Holvi yritystili, Yrittäjäksi ryhtyminen, Yrittäjän muistilista, Uramedia.fi, Uramedia, Taru Tammikallio

Holvi yritystili

Holvi on yrittäjien suunnittelema yritystili. Holvin yritystilin avulla voit hallita yrityksesi taloutta kätevästi, sillä Holvi-tilissä on yritystilin maksuominaisuuksien lisäksi, sähköinen kirjanpito, laskutus ja oma verkkokauppa. Holvi on hiljattain uudistanut palveluitaan yrittäjien tarpeiden pohjalta ja koostanut niiden pohjalta räätälöidymmät palvelukokonaisuudet.

Käyttäjänä voit valita seuraavista vaihtoehtoista itsellesi sopivan: Starter-, Grower-, Complete- tai Unlimited-paketin. Alla olevasta kuvasta näet eri pakettien ominaisuuksia ja hinnoittelua.
Aloittavan yrittäjän opas, Holvi, Holvi yritystili, Yrittäjäksi ryhtyminen, Yrittäjän muistilista, Uramedia.fi, Uramedia, Taru Tammikallio

Holviin voit tutustua paremmin heidän omilla sivuillaan.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli hyötyä ja tsemppiä yrittäjyyteen!