Työnhakuyhteisö on enemmän kuin vain sparrausryhmä

| huhti 2, 2018 | Työnhaku | 0 Kommenttia

Yhteisöllinen työnhaku ja erilaiset sparrausryhmät ovat varsinkin kuluneena talvena yleistyneet. Yksi oiva esimerkki tällaisesta on Piilo-osaajat verkostoitumisen voimaan nojaava Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimiva työnhakuyhteisö ja osaajagalleria. He hyödyntävät aktiivisesti somea tuodessaan esille yhteisöään sekä sen kaikkia osaajia. Tässä tekstissä Piilo-osaajien toinen vetäjä ja idean äiti Jaana Saramies valottaa Piilo-osaajien konseptia ja toimintaa.

Termi työnhakuyhteisö ja yhteisöllinen työnhaku kuuluu kiinteästi Piilo-osaajien sanavarastoon. Se kuvastaa loistavasti meidän keskinäistä verkostoa, tukea ja tsemppihenkeä. Se kattaa tavoitteemme näkyä laajemmin yhteenlyötyjen verkostojemme avulla. Aktiivisuus somessa ja blogissa on vain ulospäin näkyvä jäävuoren huippu. Parhaimmillaan yhteisöllinen työnhaku antaa osallistujille myös paljon muuta!

Meissä kiteytyy vertaistuki, some-näkyvyys, sekä oman osaamisen markkinointi työelämässä. Ulospäin meistä näkyy aktiivisuus Piilareiden blogissa ja Twitterissä ja Facebookissa. Meitä on kehuttu verkkosivumme ammattimaisesta ilmeestä, ja se onkin hankkeen toisen vetäjän Elina Pahtan harkitun työn tulos. Osaajagalleriamme omaa osaamista julki työnantajaa ja rekrytoijaa puhuttelevalla tavalla. Nämä eivät kuitenkaan tee meistä yhteisöä.

Me osaajat hitsaudumme yhteen aktiivisen sisäisen keskustelukanavamme, avoimuuden ja vuorovaikutuksen avulla. Jokainen meistä on pyöritellyt samoja ajatuksia ja kohdannut samoja esteitä työnhaussa; ymmärrämme toisiamme ja osaamme tukea sekä tsempata juuri oikealla tavalla. Keskustelukanavan avulla joku on aina linjoilla ja tukea tai vinkkejä saa todella nopeasti.

”Minusta se tuki on ollut tärkeää, vaikka ei nähdä toisiamme, mutta kun jakaa oman huolensa tai ilonsa, niin yhteisössä kaikki ymmärtää heti toisesta sanasta mikä se oma fiilis on.”  – Piilo-osaajien onnistuja, työllistynyt Hanna Turunen

”Vertaistuki, voi kysellä itsestä tyhmältäkin tuntuvia kysymyksiä. Vaikka ei kaikkiin keskusteluihin ehdi osallistumaan tai ole aiheesta kokemusta, niin voi seurata ja oppia uutta.”
 – Aktiivisesti töitä etsivä piilo-osaaja Kaisa Selamo

Työnhaussa joutuu olemaan kartalla paljosta. On lukemattomia sivustoja työpaikkailmoituksista, webinaareja joka lähtöön ja erilaisia kursseja. Yhteisöllinen työnhaku helpottaa painetta pysyä itse yksin kartalla näistä kaikista.

”2 korvan ja 2 silmän edestä meillä on kymmeniä korvia ja silmiä skannaamassa eri lähteitä, ja sit me jaetaan niitä vinkkejä toisillemme.” – Hanna Turunen

Emme kuitenkaan ole pelkkä vinkkienjakoalusta ja sparrausryhmä. Piilo-osaajien yhteisöllisen työnhaun mallissa toimii se, että jokainen meistä tuo aktiivisesti hanketta ja meitä kaikkia näkyville. Jokainen nostaa sekä omaa että muiden profiileja ja yhteisen blogimme sisältöjä esiin omissa some-kanavissaan. Ja se blogi, sen sisältökin tuotetaan yhdessä.

Kuulostaako työläältä? Some-nostot hoituvat samalla, kun muutoinkin surffailet netissä. Blogivuoro osuu omalle kohdalle ehkä kerran parissa kuukaudessa. Ei ole työlästä verrattuna siihen tuen, tsempin, vinkkien, näkyvyyden ja taitojesi kehittämisen määrään jota saat vastineeksi!

”Vajaassa kuukaudessa täällä ollut vuorovaikutus on tuonut uusia ajatuksia ja näkökulmia siihen, miten haen ratkaisua oman tilanteen muutokseen ja tuonut rohkeutta sanoittaa sitä, mitä haluan ja sanoa se ääneen.  Tämä siis strukturoi mun toimintaa. Kun olen tässä, tiedän myös tekeväni oikeita asioita. Asioita, joista on hyötyä työelämässä ja muutenkin.”
 – Piilo-osaajien ensimmäinen pääkaupunkiseudun vahvistus Satu Manne

Yhteisöksi meidät tekee myös se, että tämä kaikki on meidän kaikkien käsialaa: verkkosivun päivitys, Twitter- ja Facebook-julkaisut, sekä tapaamiset ja tapahtumat. Teemme tätä hanketta vapaaehtoisvoimin yhdessä ja meidän joukossa voi kehittää omaa osaamistaan mm. viestinnän ja tapahtumajärjestämisen saralla.

”Mulle Piilarit on rohkaiseva kanava esiintuloon. Oon oppinut myös sanoittamaan paremmin omaa osaamistani, näkemään ympärillä olevat mahdollisuudet ja päässyt irti työttömyyden häpeäleimasta. Oon myös oppinut paljon uutta some-kanavista ja näkyvyyden hyödyntämisestä ja tehostamisesta.”
 – Piilo-osaajien tehopakkaus, kohta uusiin haasteisiin astuva Eva-Maria Hyvärinen

Kaiken tämän paketoimme luomaamme iloisesti kuplivaan yhteishenkeen, joka näkyy niin sisällä kuin ulospäin. Näin olemme saaneet useat työnantajat ja rekrytoijat kiinnostumaan Piilo-osaajista!

Kuplivuutemme istuu myös se, että emme tee asioita hampaat irvessä vaan pidämme perspektiivin asioihin: työ ei ole kaikki kaikessa, työttömyys ei ole häpeä, ja paistaa se aurinko sinne risukasaankin. Ja siellä risukasassakin saa nauraa ja pitää hauskaa!

”Saa iloita toisten onnistumisista ja niistä saa uskoa omaan onnistumiseen. Ja onhan tämän nyt vain niin mahtava porukka naisia, että on kunnia olla joukossa mukana!” – Kaisa Selamo

”Ja onhan meillä täällä huumoria ja tilannekomiikkaa mukana, joka tuo keveyttä sekä muistuttaa, että työ ei ole se tärkein asia maailmassa.” – Hanna Turunen

Piilo-osaajat on siis paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää. Olemme yhteisö, uudenlainen tukiverkko toisillemme työnhaun tuulisessa maailmassa. Meidän joukossa jokainen saa olla oma itsensä, ja toivottavasti rohkaistuu olemaan myös se paras versio itsestään kaikkialla.

”Piilarit tarjoaa mahdollisuuden ilmaista rohkeutta yhteisön tukemana.” – 
Rohkeuden puolestapuhuja ja piilo-osaaja Virpi Naukkarinen

Teksti on julkaistu alkuperäisessä muodossaan myös Piilo-osaajien omassa blogissa.

Yhteisöllinen työnhaku, Työnhakuyhteisö, Piilo-osaajat, Jaana Saramies, Uramedia, Uramedia.fi

Kirjoittaja Jaana Saramies on toinen Piilo-osaajien vetäjistä, kolmen lapsen äiti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi kiipeämässä uransa kiipeilytelineellä kohti henkilöstöanalytiikkaa ja tiedolla johtamista

PS: Kiinnostuitko Piilo-osaajista? Meihin voi liittyä mukaan! Laita meiliä: [email protected]
Huomioithan, että toimimme yhteistyössä Mothers in Business MiB ry:n kanssa ja olemme toistaiseksi suunnattu MiB Tampereen ja MiB Helsingin jäsenille.