Omien vahvuuksien löytäminen

| maalis 16, 2018 | Ura | 0 Kommenttia

Ensinnäkin, hei olen Kriselda, ammattibloggaaja ja yes girl -sivuston toinen perustaja. Muoti ja hyvinvointi ovat minun intohimon kohteitani ja oman duunin välityksellä pääsen vapaasti toteuttamaan itseäni.

En ole tullut tähän pisteeseen kovin helpolla ja kesti monta vuotta myöntää itselleen, ettei ne nuoruuden haaveet toteutuneetkaan. Muutama este tässä matkalla on tullut, mutta ne ovat vain vieneet parempaan, eli oikeaan, suuntaan. Nyt 27-vuotiaana, ensimmäistä kertaa ikinä, tunnen olevani oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikella todellakin on tarkoituksensa.

 

Olit sitten tällä hetkellä missä tahansa tilanteessa, niin et varmaan ole tullut Uramedian sivustolle aivan sattumalta. Kenties tarvitset jeesiä uuden työpaikan löytämiseen tai ylipäätään inspistä omalle uralle.

Meidän sukupolvemme on kasvanut melko liberaalisessa maailmassa, jossa on enemmän kuin hyväksyttävää toteuttaa omia unelmiaan ja vieläpä välittämättä muiden mielipiteistä. Meille on äärimmäisen tärkeää se, että koemme tekevämme merkityksellistä työtä.

Yksilöinä meillä jokaisella on omat luonteenpiirteemme ja jutut, joissa olemme ”luonnostaan taitavia”. Toista kiinnostaa lapsesta asti tiede ja toinen taas innostuu muodista. Todellisuudessa nämä vahvuudet ovat tulos siitä, mitä olemme ajan saatossa kehittäneet. Kuka vaan voi siis kehittyä missä vaan, kunhan löytyy tarpeeksi kiinnostusta. Luonteenpiirteiden kehittäminen taas on monimutkaisempaa, mutta ei kuitenkaan mahdotonta.

Ehkäpä elämämme tärkein matka on se, jonka teemme itseemme. Se, keitä me olemme, määrittelee aika pitkälti sen, mihin meidän kannattaa ammatillisesti suuntautua. Eikö olisi hienoa hyödyntää oma potentiaali itsensä ja muiden hyväksi? Omilla vahvuuksilla ja taidoilla on valtavasti merkitystä. Missä olen hyvä? Myös omat mielenkiinnon- ja intohimon kohteet on hyvä tiedostaa. Mihin olen valmis panostamaan aikani ja olenko valmis kehittymään sillä saralla?

Ei pidä myöskään unohtaa omia arvoja, sillä ne ohjaavat meidän toimintaamme aika kokonaisvaltaisesti. Millaisia olemme, miten työskentelemme ja mitä haluamme saavuttaa?

Pysähdy ja aloita tästä. Kirjoita ylös, niin saat konkreettisesti paperille kaikki asiat itsellesi muistiin.

TUNNISTA VAHVUUTESI:

1. Mistä innostut?

Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka saavat silmäsi loistamaan ja mielesi kirkkaaksi. Fiilistä voisi verrata sellaiseen lapsenomaiseen innokkuuteen, kun koko muu maailma ympäriltä unohtuu.

2. Olet poikkeuksellinen.

Pohdi niitä asioita, mitkä erottavat sinut muista. Mitä asioita teet eri tavalla? Paremmin?

3. Pyydä palautetta.

Pyydä työ- ja opiskelukavereiltasi palautetta itsestäsi. Missä asioissa onnistut kerta toisensa jälkeen? Konkreettiset esimerkit ovat plussaa. Myös lähipiiriltä voi kysyä ja sieltä löytyy varmasti ne tyypit, jotka uskaltavat sanoa suoraan.

4. Testaa luonteenpiirteesi vahvuudet.

Internet on täynnä mitä mielenkiintoisempia psykologisia testejä. The VIA Institute on Character –yhteisön testi on kuitenkin yksi parhaimmista. Testeihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, sillä saatamme usein vastata omien toiveiden mukaisesti totuuden sijaan.

Omien vahvuuksien tunteminen edesauttaa meitä olemaan huomattavasti onnellisempia. Niistä on apua ihmissuhteissa, uralla ja ylipäätään tavoitteiden saavuttamisessa.

Kriisitilanteissa taas niihin tukeutuminen auttaa sietämään stressiä paremmin. Kun keskitämme energiamme positiivisiin puoliin, itsevarmuutemme ja optimistisuus tulevaa kohtaa vahvistuu.

Kuva: Stockmann / TBWA Helsinki