Miten kehittää itseään ammatillisesti äitiysloman aikana?

| maalis 14, 2018 | Ura | 0 Kommenttia

Vanhemmuus mullistaa elämän ja moni ei haluakaan miettiä työasioita ollenkaan äitiysloman aikana. Vanhemmuuteen ja uuteen tulokkaaseen keskittyminen onkin erittäin hyvä vaihtoehto. Jotkut äidit kokevat kuitenkin jaksavan perhearkea paremmin, jos he saavat välillä muuta ajateltavaa. Osa saattaa jopa kaivaa töihin – varsinkin jos nauttii omasta työstään. Äitiysloma voi olla myös uudistumisen aikaa – itse sain äitiyslomani aikana lopullisen kipinän alanvaihtoon ja tiedän monia yrityksiä, jotka on perustettu perhevapaiden aikana. Joskus se konkreettinen tauko työelämästä saa aikaan uusia ideoita ja oivalluksia. Urakehitys äitiyslomalla on siis mahdollista.

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit kehittää itseäsi ammatillisesti ja pysyä aktiivisena äitiysloman aikana:

Opiskele

Avoin yliopisto tai -AMK, Työväenopistot ja kurssit sekä erilaiset verkko-opinnot tuovat mahdollisuuden opiskella perhevapaiden aikana. Voit valita minkä verran otat kursseja ja toisinaan opiskelu onnistuu myös täysin etänä. Alta löydät eri vaihtoehtoja ja tietoa opinnoista.

Markkinointi-instituutti tarjoaa lukuisia eri koulutuksia työelämässä jo oleville. Tarjolla on myös oppisopimuskoulutuksia ja näyttötutkintoja. Itse olen opiskellut Markkinointi-instituutissa Digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelman työn ohella.

Työväen- tai kansalaisopistossa voit opiskella mm. kieliä, mediatekniikkaa, äidinkieltä, teatteria, musiikkia. Opistojen hinnat ovat kohtuullisia ja kurssivalikoima on todella kattava. Hyperlinkistä pääset suoraan Ilmonet-varausjärjestelmään, josta voit tutustua kursseihin ja tehdä varauksia. Kannattaa varata paikka kursseille ajoissa – ne täyttyvät usein todella äkkiä

Helsingin avoin yliopisto on hyvä paikka tutustua yliopisto-opintoihin ja kehittää itseään joustavasti. Helsingin lisäksi toki muutkin yliopistot tarjoavat avoimen opintoja.

Avoin AMK tarjoaa ammattikorkeakoulujen opintoja. Tässä tietoa muutamien ammattikorkeakoulujen tarjoamista vaihtoehdoista: Metropolia ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia, Xamk, Jamk, Lamk, Oamk, Tamk, Lamk.

Edellä mainittujen lisäksi netti on pullollaan erilaisia verkko-opintoja. Googlailemalla löytää hyvin tietoa näistä.

Verkostoidu ja opi uutta sosiaalisen median ja verkkoyhteisöjen kautta

Sosiaalisesta mediasta on helppo löytää samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä. Alla somekanavia ja yhteisöjä, joista saatat hyötyä.

Sosiaalisen median kanavat:

LinkedIn

Facebook

Twitter

Ammatilliset FB-ryhmät:

Vauras nainen

Naisyrittäjät

Mothers in business (myös yhdistystoimintaa Mothers in business.fi)

Uramedia-ryhmä

Akateeminen ompeluseura

Lisää kiinnostuksen kohteisiisi liittyviä Facebook-ryhmiä löydät myös hakutoiminnolla.

Aloita liiketoiminta

Kuten alussa mainitsin, osa kokee pienen tauon työelämästä antavan uusia ajatuksia ja inspiraatiota, joiden seurauksena ryhdytään yrittäjiksi. Yrittäjyys perhevapaalla mahdollistaa myös paremman elintason. Mieti, millaiset asiat sinua kiinnostavat; voisitko tehdä omaan työhösi liittyviä projekteja sivutoimisesti äitiyslomasi aikana?

Toiminimeä ei ole pakko perustaa, vaan voit laskuttaa työsi laskutuspalvelujen, esimerkiksi Eezyn kautta. Tällöin teet laskun sivuston kautta, Eezy toimii laskuttajana ja maksaa summan sinulle palkkiona. Laskutuspalvelut ottavat toiminnastaan usein 5% palkkion (ja vähintään 20e summasta).

Lue ammattikirjallisuutta ja blogeja

Ammattikirjallisuuden lukemiselle ei välttämättä ole työssä ollessaan aikaa. Äitiysloma voi olla hyvä sauma lukea niitä. Seuraa oman alasi huippuja somessa, jotta pysyt perillä alan muutoksista. Nykyään on paljon myös ammatillisia blogeja, joista saa tietoa omaan alaansa liittyen.