Miten saada töitä ilman työkokemusta?

| maalis 12, 2018 | Työnhaku, Ura | 0 Kommenttia

Miten saada töitä ilman työkokemusta? Töitä hakiessaan voi joutua turhauttavan ongelman eteen – työn saadakseen pitäisi olla kokemusta. Mutta mistä sitä kokemusta saa, jos kokemuksen saamiseen pitää olla kokemusta? Sehän on mahdotonta!

Ei onneksi ihan niinkään. Työn saaminen ilman kokemusta ei ole helppoa, mutta mahdollista se on ehdottomasti. Kokemusta voi nimittäin myös luoda itselleen. Usein myös motivaatio, potentiaali ja into oppia uutta merkitsevät enemmän kuin kokemus. Kaikista paras lopputulos syntyy kuitenkin silloin, jos innostuksen ja motivaation lisäksi olet rohkea ja lähdet luomaan kokemusta itsellesi. Työn haussa sinnikkyys ja aktiivisuus palkitaan.

Miten loin työkokemusta itselleni?

Kerron sinulle pätkän omaa tarinaani esimerkkinä. Olen nimittäin itsekin rämpinyt tuon samaisen ongelman parissa; miten saada haluamaltani alalta töitä, kun ei ole mitään, millä osoittaa olevansa hyvä? Joitakin vuosia sitten ajattelin, että olisipas kivaa kirjoittaa työkseen. Fakta oli kuitenkin se, etten ollut vuosiin kirjoittanut mitään ammattikorkeakoulun esseitä lukuunottamatta. Olin haudannut unelman kirjoittamista kohtaan jonnekin maanrakoon vuosiksi. Haaveen herättyä uudestaan lähettelin kesätoimittajan töihin hakemuksia ja ihmettelin, että miksei ne usko, kun sanon osaavani kirjoittaa. Jopas on kummallista. Miksi ne pyytää juttunäytteitä?

Jälkeenpäin naurattaa koko juttu. Totta kai työnantaja palkkaa mieluummin henkilön, jolla on näyttöä osaamisestaan. Tästä kului vielä joitakin vuosia, kun sitten vihdoin ja viimein uskalsin tarttua haasteeseen ja aloin luomaan sitä kokemusta ja näyttöä itselleni bloggaamisen avulla. Kirjoitin blogiani lähes päivittäin ja palautin vuosia uinuneet kirjoitustaidot mieleeni. Pikkuhiljaa kirjoittaminen alkoi taas luistaa. Reilun vuoden päästä blogin aloittamisesta, aloin hakemaan töitä sisällöntuottajana. Lukuisia hakemuksia, mutta hyvin vähän vastauksia. He ketkä vastasivat, eivät sitten taas meinanneet uskoa, että osaisin kirjoittaa muutakin kuin henkilökohtaista blogia.

Useiden kymmenien kylmäsoittojen (ja ei vastausten) jälkeen tärppäsi ja sain osa-aikatyön sisällöntuottajana. Kyseisen työn ohella jatkoin yritysten kontaktointia puhelimitse ja ajoittain irtosi lisää keikkaa. Palaute oli todella hyvää, mutta keikkaa ei silti alkanut pukkaamaan säännöllisesti. Turhautti.

Ei auttanut kuin jatkaa kirjoittamista ja yrityksille soittelua. Sähköposteihini vastailtiin huonosti, jonka vuoksi soitin mieluummin. Jatkettuani tätä useita kuukausia, totesin että minunhan pitää päästä tapaamaan niitä ihmisiä – eihän ne muuten minua muista. Osa suostui tapaamiseen, osa ei. Usein kaikki vaikutti lupaavalta, mutta harvoin mitään kuului. Ja ymmärränhän tämän; jos firmalla on listoillaan useita vakiofriikkuja, jotka ovat tehneet yrityksille hommia vuosikaudet, miksi he yhtäkkiä ottaisivat jonkun muun?

Yrittäessäni saada keikkaa, kirjoitin koko ajan ahkerasti blogiani, valokuvasin, editoin ja keräsin osaamista someviestinnästä ja markkinoinnista. Vaikuttajamarkkinointi ja kampanjoiden myynti, suunnittelu ja toteutus tuli tutuksi. Aloin myös opiskelemaan Digitaalista markkinointia Markkinointi-instituutissa. Jossakin vaiheessa keikkoja tuli satunnaisesti lisää. Sitten sitä näyttöä, kokemusta ja ennen kaikkea osaamista alkoi kertymään.

Toimittajan työt aloitin samalla tapaa; tarjosin ahkerasti juttuideoita lehtiin ja medioihin. Juttuideoihin tartuttiin hieman vähemmällä tuskalla, koska minulla oli jo näyttöä osaamisestani ja hyviä ideoita.

Kaikki siis alkoi itselläni harrastuksesta, vaikka salaa haaveilin urasta tällä alalla. Harrastus on siis erittäin hyvä lähtökohta saada kokemusta ja näyttöä. Kun jaksaa tehdä ahkerasti ja intohimolla omaa juttuaan, ennen pitkään se kantaa hedelmää.

Olen ylpeä, etten luovuttanut, vaikka välillä tuntui ettei ahkerointini tuota tulosta. Onneksi jaksoin, sillä tänään aloitan vakituisessa työssä sisällöntuottajana! Mutta se omasta tarinastani, nyt keskityn sinuun. : )

Täsmävinkit: Miten saada töitä ilman työkokemusta?

Kohdenna hakemus ja CV haettavaan tehtävään sopivaksi: Tätä ei voi toitottaa kylliksi, mutta aina välillä siitä on hyvä muistuttaa. Vakuuttavan CV:n tekemisestä olen kirjoittanut täällä. Kun kokemusta ei vielä ole, nousevat edellä mainitut entistä suurempaan rooliin. Kun työhakemuksestasi ja CV:stäsi paistaa aito innostus ja motivaatio hakemaasi työtä kohtaan, se saattaa poikia sinulle työpaikan. Vastoin yleistä ajattelua koen, että hyvää asennettakin voi oppia.

Luo itsellesi kokemusta: Tämä on sitä, mistä omassa tarinassani oli kyse; kun kokemusta ei ollut, aloin itse luomaan sitä itselleni harrastuksen kautta. Monelle alalle voi päästä täysin itseoppineena. Harva kysyy valokuvaajalta tutkintoa, jos näytöt ovat huippuluokkaa. Monilla aloilla asenne, verkostoituminen ja osaaminen merkitsevät enemmän kuin muodollinen pätevyys. Harrastuneisuuden kautta kehität osaamistasi, osoitat motivaatiosi työnantajalle sekä tutustut samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin, josta pääsemmekin seuraavaan kohtaan…

Verkostoitu: Tutustu samoista asioita kiinnostuneisiin ihmisiin. Kysy neuvoa, keskustele, ole aktiivinen ja tarjoudu avuksi. Verkostoitumisen suola on vastavuoroisuus ja vilpittömyys. Silloin se kantaa parhaiten hedelmää. Sosiaalinen media tarjoaa ujommallekin väylän uusiin ihmisiin tutustumiselle. Lähesty siis uusia ihmisiä rohkeasti!

Lähesty suoraan yrityksiä: Aktiivisuus, aktiivisuus, aktiivisuus. Osoittamalla aktiivisuutta, osoitat samalla olevasi rohkea, periksiantamaton ja sinnikäs tyyppi. Sellaisia työelämässä todellakin tarvitaan.

Tarjoudu harjoittelijaksi: Harjoittelu on oiva tapa osoittaa motivaatiosi oppia uutta ja samalla pääset näyttämään potentiaalisi kiinnostavalle yrityksille. Usein hyvin sujuneet harjoittelut poikivat lisää töitä – vakituiseksi tekijäksi ei välttämättä pääse suoraan, mutta toki sekin on mahdollista. Ja vaikka kyseinen harjoittelu ei heti toisi sinulle lisää hommia, kokemuksestasi on varmasti hyötyä jatkossa töitä hakiessasi. Muista myös, että vuosia ei kannata pyöriä harkkarina, vaan etsiä firma, joka on valmis maksamaan osaamisestasi.

Tee vapaaehtoistyötä: Moni järjestö tarvitsee aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä avuksi viestinnässä, tuotannollisissa tehtävissä ja koordinoinnissa yms. Hoitaessasi hommasi hyvin, järjestön työntekijät toimivat varmasti mielellään suosittelijoinasi. Kuka tietää, vaikka työllistyisit suoraan kyseiseen järjestöön. Mikä parasta, pääset samalla tekemään hyvää.

Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä! Kommentoi, jos kysyttävää tai ajatuksia tuli mieleen. : )