5 vinkkiä – miten erottautua työnhakijana?

| maalis 5, 2018 | Työnhaku | 0 Kommenttia

Miten erottautua työnhakijana, kun samaan avoinna olevaan paikkaan on kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia? Mitä tulee tehdä, että työnhakija tekee lähtemättömän vaikutuksen haastattelussa?

1. Hakemus ja CV

Hakemus:

Lue työnkuva tarkasti ja kohdenna hakemuksesi avointa työpaikkaa varten. Tämä on sinun myyntipuheesi, joten kerro miksi juuri sinä olisit oikea henkilö kyseiseen tehtävään. Laita aina hakemukseen vastaukset työpaikkailmoituksessa oleviin edellytyksiin ja toiveisiin. Kerro osaamisestasi, mutta vältä luetteloita.

Älä käytä hakemuksessa kliseitä, kuten ”Olen tunnollinen ja ahkera työntekijä”. Keksi jotain omaperäisempää ja anna persoonasi tulla esiin.

Hakemukseen voit laittaa konkreettisia esimerkkejä onnistumisista, jos ne liittyvät kyseiseen työpaikkaan. Esimerkiksi, jos haet somevastaavaksi, niin voit kertoa miten olet aikaisemmassa työssä onnistunut kasvattamaan somekanavien seuraajamääriä.

Pidä kumminkin hakemus yksinkertaisena ja selkeänä.

CV:

CV:ssä kerro selkeästi kuka olet, mitä osaat ja millainen on työhistoriasi.

Voit muotoilla CV:stä sinun näköisen, mutta muista pitää se selkeänä. Täytä aina CV niin, että viimeisin työpaikka näkyy ensimmäisenä. Muista lisätä myös suosittelijat.

Tarkista lopuksi kirjoitusvirheet hakemuksesta ja CV:stä. Lue myös: Miten tehdä vakuuttava CV?

2. Soita

Työpaikkailmoituksessa on yleensä yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero. Yhteyshenkiilölle kannattaa soittaa ennen hakemuksen lähettämistä. Valmistele ennakkoon kysymykset mitä haluat kysyä ja mieti tarkkaan mitä asioita haluat tuoda itsestäsi esille puhelun aikana. Muista esitellä itsesi selkeästi.

Puhelu antaa työnantajalle kuvan, että olet aktiivinen ja kiinnostunut yrityksestä ja avoimesta työpaikasta. Näin voit erottautua satojen hakijoiden joukosta.

3. Päivitä LinkedIn-profiili

LinkedIn-profiili kannattaa pitää ajantasalla. Katso, että kaikki tarvittavat tiedot löytyvät myös sieltä. Joskus työnantajat katsovat työnhakijan LinkedIn-profiilia ja verkostoja.

4. Haastattelu

Pukeudu siististi. Muista, että haastattelussa annat ensivaikutelman. Jos haet graafisen suunnittelijan paikkaa, voi pukeutumiseen laittaa hieman omaperäisyyttä, mutta jos haet talousvastaavan paikkaa, niin voit pitäytyä jakkupuvussa.

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Tutustu yritykseen ennakkoon ja valmistele muutama kysymys työpaikasta. Kysy haastattelijalta myös jotain henkilökohtaista. Esimerkiksi miten hän on päätynyt yritykseen töihin. Tämä tekee haastattelusta henkilökohtaisemman.

Mieti miten kerrot työhistoriastasi ja osaamisestasi selkeästi. Mieti valmiiksi mitkä ovat vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteita. Niitä kysytään varmasti. Mieti myös mikä on sinun erottautumiskeino muista hakijoista; mikä on talenttisi? Esimerkiksi olet todella idearikas tai puhut viittä eri kieltä.

Mieti valmiiksi miten tuot persoonaasi esiin positiivisesti.

Esimerkiksi yhdessä työhaastattelussa haastattelija kysyi hakijalta ”mitä tapahtuu jos et saa tätä työtä?”. Työnhakija vastasi, että odottaa seuraavan viikkoon ja muokkaa hieman hakemuksen fonttia ja laittaa hakemuksen uudelleen. Työnantajasta tämä oli hauska ja persoonallinen vastaus. Lopulta työnhakija sai paikan.

Saavu paikalle 15 minuuttia ennen työhaastattelua, jotta kerkeät valmistautua henkisesti ja kerrata asiat joita haluat tuoda esiin.

5. Ole rehellinen ja oma itsesi

Muista aina olla rehellinen ja oma itsesi. Haastattelussa nämä asiat jäävät mieleen.

Esimerkiksi yhdessä työhaastattelussa työnhakijan soveltuvuuskokeet olivat menneet huonosti ja haastattelija kysyi työnhakijalta, että mistä tämä voi johtua. Työnhakija kertoi rehellisesti, ettei hän ikinä ole ollut hyvä kyseisissä kokeissa, eikä hän ole mikään kirjaviisas. Työnhakija sanoi, että oppii parhaiten tekemällä. Haastattelija oli kiittänyt rehellisestä vastauksesta. Rehellisyys oli kuulema ollut virkistävää. Tässäkin tapauksessa työnhakija lopulta sai työpaikan.