Nina Nordlund: ”Innostuin ajatuksesta, ettei tarvitsisikaan välttämättä olla töissä 66-vuotiaaksi asti”

| helmi 26, 2018 | Raha, Ura | 0 Kommenttia

Nina Nordlund on Varallisuusvalmentaja, Lapset ja raha-blogin– sekä Rahamania-vlogin perustaja. Hän on myös hetki sitten julkaissut ensimmäisen kirjansa Lapset ja raha – Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille. Mitä Varallisuusvalmentaja oikein tekee ja miten Nina on päätynyt työhönsä?

Miten päädyit varallisuusvalmentajaksi?

Kiinnostus määrätietoiseen säästämiseen ja sijoittamiseen lähti 2009-2010 vuosien vaihteessa. Tuolloin sain nuorimmaiset lapseni, mutta valitettavasti toinen heistä ei selvinnyt synnytyksestä. Silloin koko elämä muuttui ja aloin miettimään mitä haluan tehdä.

Pitkään etsin omaa juttuani ja mietin, että vitsi kun itselläkin olisi joku tieto siitä, mitä haluaa tehdä isona. Aikaisemmat perustyöt eivät ole tuntuneet niin kivoilta ja olen kyllästynyt nopeasti. Luettuani Robert Kiosakin Rikas isä ja köyhä isä kiinnostuin ajatuksesta, ettei tarvitsisikaan olla töissä 66-vuotiaaksi saakka. Samaan aikaan innostuin myös asuntosijoittamisesta.

Ryhdyimme mieheni kanssa asuntosijoittajiksi ja tutustuin myös osakesijoittamiseen. Luin myös paljon alan kirjallisuutta ja kävin erilaisissa seminaareissa. Vuoden 2016-2017 vaihteessa toimin myös konsulttina eräälle yritykselle. Joidenkin kuukausien päästä firmalla alkoi menemään huonosti ja pelkkä toimitusjohtaja jäi sinne. Se oli hyvä aika irtaantua niistä tehtävistä, sillä olin juuri saanut kustannussopimuksen Lapset ja raha-kirjalleni. Päätin alkaa keskittymään varallisuusvalmentajan työhön päätoimisesti. Viime vuoden lopussa suoritin myös varallisuusvalmentajan kurssin Varallisuusakatemiassa. Tässä sitä nyt ollaan.

Miten varallisuusvalmentajaksi tullaan? Vaaditaanko siihen joku tietty koulutus tai pätevyys vai voiko kuka tahansa ryhtyä kyseiseen ammattiin?

Itse olen käynyt paljon erilaisia kursseja opiskellakseni henkilökohtaisesta taloudesta. Varallisuusakatemian kurssilla sain oikeuden käyttää varallisuuvalmentaja titteliä. Jos ryhtyy talous- tai varallisuusvalmentajaksi pitää mielestäni myös olla omakohtaista kokemusta sijoittamisesta taustalla. On tärkeää, että varallisuusvalmentajalla on omia sijoituksia ja että hän tietää mistä puhuu. Ei riitä, että on lukenut kirjoja ja käynyt seminaareissa. Ala ei ole mitenkään säädelty, eli periaatteessa kuka vaan voi kutsua itseään talousvalmentajaksi. Varallisuusvalmennus ja talousvalmennus ovat siis periaatteessa sama asia, nimike on vain eri.

Varallisuusvalmentajana en anna varsinaisia sijoitusneuvoja – sijoitusneuvot ovat luvanvaraista toimintaa. En siis sano, että osta tämä ja sijoita tuohon. Varallisuusvalmentaja ohjeistaa enemmän yleisellä tasolla. Varallisuusvalmentajana autan ihmisiä ottamaan henkilökohtaisen taloutensa haltuun, katson asiakkaan kanssa sijoituksia läpi ja mietin yhdessä eri vaihtoehtoja.

Mitä töitä teit ennen varallisuusvalmentajan työtä ja mitä opiskelit?

Ensimmäiseltä koulutukseltani olen tuotantotalouden diplomi-insinööri. Laajana sivu-aineena minulla oli tietoliikennetekniikka. Työkokemusta minulla on eniten myynti- ja markkinointipuolen tehtävistä.

Vuonna 2009 perustin myös Sosiaali- ja terveysalan yrityksen, jonka tiimoilta opiskelin samalla lähihoitajaksi. Yritykseni ideana oli auttaa äitejä löytämään hyviä lastenhoitajia.

Idean tähän sain, kun huomasin että tulee edullisemmaksi palkata lapsille hoitaja kuin viedä heidät päiväkotiin. Moni oli ajatuksesta kiinnostunut, ja päätin alkaa auttamaan ihmisiä löytämään lastenhoitajia. Tein siis palkkaustoimeksiantoja.

Miten yritystoimintasi lähti käyntiin ja miten sait asiakkaita?

Käytyäni Varallisuusvalmentajan koulutuksen, sain toimia yhtenä kouluttajana Varallisuusakatemiassa, jossa järjestetään muitakin koulutuksia. Sitä kautta tuli jonkin verran asiakkaita. Aloin saamaan asiakkaita myös Lapset ja raha-blogin kautta. Kerroin blogissa, että toimin myös Varallisuusvalmentajana ja sain yhteydenottoja.

Olin saanut myös muutamia puhujankeikkoja, joten lähdin tarjoamaan myös niitä yrityksille. Pääsin myös pitämään kursseja työnväenopistolle perheen talouteen ja talouskasvatukseen liittyen. Rakensin samalla myös omaa nettisivuani ja keräsin ammattillista uskottavuutta. Pikkuhiljaa asiakkaita alkoi tulemaan.

Millaisia tuloksia asiakkaasi ovat saaneet?

Talouden kääntäminen on pitkä prosessi, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Asenne tosin voi muuttua nopeasti. Eräällä asiakkaalla oli hyvät tulot, mutta myös suuret menot. Hänellä oli kova stressi asiasta, koska talous oli koko ajan alijäämäinen. Hänellä oli myös luottokorttivelkoja. Kävimme yhdessä kaiken läpi ja hän huomasi, että homma onkin täysin hoidettavissa. Ennen valmennusta, hän ei ollut vain uskaltanut tarttua asiaan.

Joillakin asiakkailla on ollut selkeä suunnitelma omalle taloudelleen ja heillä on saattanut olla myös sijoitusasuntojakin hankittuna. Heille olen voinut tuoda uusia ajatuksia siitä, mikä voisi olla se seuraava steppi varallisuuden kartuttamiseksi. Valmennuksen jälkeen ei mennyt kauaa kun asiakkaalta tuli viesti, että hän on ostanut uuden sijoitusasunnon.

Eräässä perhevalmennuksessa asiakas totesin, että on hyvä kun on valmentaja, jolle on tilivelvollinen raha-asioista – silloin tulee tarvittavat muutokset tehtyä. Asiakkaat ovat sitoutuneempia, kun he ovat maksaneet palvelusta. Tällöin halutaan nähdä ne tulokset ja tehdä tarvittavat muutokset. Ja silloin niitä tuloksia myös tulee.

Mikä on parasta varallisuusvalmentajan työssä? Mikä on ikävintä ja haasteellisinta?

On ihanaa puhua aiheesta, josta on aidosti innostunut. Myös asiakkaiden innostus ja palaute on todella tärkeää. On mahtavaa voida auttaa muita heidän taloutensa ja tulevaisuutensa parissa.

Haaste on se, että tämä on uusi ala. Suomessa ei ole totuttu ostamaan valmennusta ja palveluita samanlailla kuin Amerikassa. Nyt vasta luodaan markkinoita alalle. Myyntiä ja markkinoita pitäisi siis kehittää. Haluan tulevaisuudessa tehdä myös yhä enemmän verkkovalmennusta, koska aika on rajallinen. Asioiden priorisointi tuottaa toisinaan myös päänvaivaa.

Mitä vinkkejä antaisit varallisuusvalmentajan urasta haaveilevalle?

Lue paljon kirjoja, käy kursseilla ja tee itse. Kokeile uusia juttuja ja sijoita. Siinä samalla opit paljon.