Miten tehdä vakuuttava CV?

| helmi 1, 2018 | Työnhaku, Ura | 0 Kommenttia

Viime tekstissä kerroin miten löytää piilotyöpaikka. Tänään käsittelen CV:n kirjoittamista – miten tehdä hyvä CV ja mitä kaikkea siinä tulee ottaa huomioon?

Työnhaku muuttuu jatkuvasti ja kilpailu työpaikoista on yhä kovempaa. Muistan kun lukioaikoina pääsin jokaiseen haluamaani paikkaan ihan tavallisella CV:llä, joka ei ollut kovin hyvin edes kohdennettu. Toki tuolloin hakemani paikat eivät vaatineet niin paljoa kokemusta tai koulutusta. Tosin sekin aika tuli, kun en valmiina sosionomina päässyt vastaaviin tehtäviin, vaikka niistä oli jo kokemusta. Rekrytoijat ehkä arvasivat, ettei tarkoitukseni ole tehdä pitkää uraa ravintolatyöntekijänä, kun kerran olin kouluttautunut muulle alalle. Parin kuukauden päästä kuitenkin pääsin oman alani töihin, mutta siitä lisää joskus toiste.

Luovalla alalla CV:n ja hakemuksen visuaalisuus ovat suuremmassa merkityksessä kuin vaikkapa rakennusalalle haettassa. Kirjoitan tekstin hakemuksen kirjoittamisesta toisella kertaa – muuten tästä tulisi aika pitkä teksti. Tänään keskitytään vain CV:hen.

Miten tehdä hyvä CV?

1. Tee CV:lle miellyttävä ulkoasu: Itse ajattelin joskus, että eihän sillä ulkoasulla ole niin väliä – pääasia, että siitä käy ilmi kokemukseni ja koulutukseni! Jossain vaiheessa oivalsin, että ensisilmäyksellä se ensivaikutelma luodaan. Vaikka rekrytoija ajattelisi, ettei CV:n ulkoasu merkitse mitään, todennäköisesti hänelle ei silti tule CV:stäsi niin hyvä tunne kuin yhtä hyvällä sisällöllä varustetusta ja visuaalisesti viehättävästä CV:stä. Ei hän välttämättä ajattele ohittavasi sinua sen takia, että jonkun muun ansioluettelo on tyylikkäämpi. Silti jos mielikuva on jokin muu kuin ”vau”, se saattaa jo olla syy skipata sinut haastattelukierrokselta.

Panosta siis siihen CV:n ulkoasuun. Kuten sanottu, luovalle alalle haettaessa CV:n ulkoasu on hyvä tilaisuus näyttää osaamistasi. Jos et itse osaa tehdä tyylikästä pohjaa ansioluettelollesi, ei hätää – sitä varten on Etsy.com ja muut sivustot, joista voit ostaa valmiita hyvännäköisiä pohjia. Olen itsekin tehnyt niin. Tyylikkäitä ja edullisia CV-pohjia löytää Etsy.comista. : )

Miten tehdä hyvä CV, Miten tehdä CV, CV-pohjat, Uramedia, Uramedia.fi, Etsy.com, Työnhaku, Työnhakuvinkit

Miten tehdä hyvä CV, Miten tehdä CV, CV-pohjat, Uramedia, Uramedia.fi, Etsy.com, Työnhaku, Työnhakuvinkit

Kuvat: Etsy.com

2. Kohdenna CV hakemaasi tehtävään sopivaksi: Usein puhutaan, että hakemuskirje pitää kohdentaa haettuun tehtävään. Näin kannattaa tehdä myös CV:n kanssa. Jos haet luovaan tehtävään, voit leikitellä erikoisemmalla pohjalla tai jos teet CV:n itse, voit valita hieman rohkeammat värit tai erikoisemman fontin. Toisinaan se hillitty ulkoasu toimii parhaiten. Tehdessäsi ansioluetteloasi, mieti aina kuka on sen vastaanottaja.

Harkitse mitä kaikkea kirjaat työkokemukseesi. Joskus ajattelin itsekin, että kaikki pienet keikkahommatkin kannattaa merkitä – ja näin onkin jos kokemusta on vähän. Jos kuitenkin sinulla on jo useita vuosia työhistoriaa alla, kirjaa vain haettavan työn kannalta relevantit paikat. Karsiminen voi tuntua hankalalta – itsekin aikoinaan kirjasin ansioluetteloon kahden viikon keikkahomman hyllyttäjänä, vaikkei sillä ollut mitään tekemistä haettavan työn kanssa. Jokin aika sitten karsin CV:täni aika rankalla kädellä ja nyt sieltä löytyy nykyisten monien hommien lisäksi neljä viimeisintä. Mieti kuitenkin tarkkaan karsiessasi – esimerkiksi asiakaspalvelu- ja myyntitaidoista on hyötyä melkein jokaisessa työssä.

Kuten hetki sitten mainitsin, jos sinulla ei ole työkokemusta tai sitä on hyvin vähän, merkitse kaikki työkokemuksesi ja kerro työn kannalta relevanteista harrastuksistasi. Tiedän henkilön, joka oli intohimoinen harrastekuvaaja ja työllistyi pelkästään sen ansiosta alan töihin.

3. Tarkista oikeinkirjoitus: Kirjoitusvirheet ovat inhimillisiä, mutta CV on hyvä paikka välttää niitä. Jos olet epävarma jonkun sanan kirjoitusasusta, tarkista se. Jos sinulla on Word käytössäsi, sen avulla voit tarkistaa oikeinkirjoituksen. Se tosin saattaa herjata joistakin sanoista, vaikka ne olisivatkin kieliopillisesti oikein kirjoitettu. Tarkista tekstisi vielä lopuksi ja anna se myös toiselle luettavaksi jos mahdollista – omille virheille on helppo sokeutua.

4. Selitä aukot työhistoriassa: Jos et ole ollut töissä pariin vuoteen, selitä miksi. Oletko vaikkapa opiskellut sinä aikana tai ollut vaihdossa ulkomailla? Jos olet ollut työnhakijana, voit kertoa, miten olet kehittänyt osaamistasi sinä aikana. Sillä on paljonkin merkitystä, miten muotoilet asiat.

5. Kerro mitä olet aiemmissasi töissäsi tehnyt ja mitä olet oppinut: Kun listaat työkokemustasi, selitä lyhyesti, mitä työnkuvaasi on kuulunut. Pelkkä titteli ei välttämättä kerro paljoakaan. On vaikea tietää mitä kaikkia tehtäviä manager- tai tuottajan tittelin taakse kätkeytyy. Voit myös lyhyesti tiivistää, millaista osaamista kyseinen tehtävä on sinulle tuonut ja miten se hyödyttää sinua hakemassasi tehtävässä. Jälkimmäisen voi kirjoittaa myös hakemuskirjeeseen.

6. Lisää kuva: Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: Lisää CV:n itsestäsi edustava kuva, jossa hymyilet. Kuvallinen hakemus jää paljon paremmin mieleen kuin kuvaton.

7. Merkitse 1-3 suosittelijan yhteistiedot: Kysy entisiltä pomoiltasi tai kollegoiltasi, haluaisivatko he toimia suosittelijanasi. Parasta on jos, suosittelijan työnkuva on relevantti haettavan tehtävän kannalta. Mikäli näin ei ole, suosittelija kannaa silti lisätä ansioluetteloon, jos mahdollista. Suosittelija voi kertoa esimerkiksi motivaatiosta, yhteistyötaidoistasi tai persoonallisuudestasi.

Lopuksi silmäile CV vielä kertaalleen läpi. Varmista, että se on selkeä ja nopealla silmäyksellä sieltä löytää henkilötiedot, koulutuksen ja kokemuksen.

Tsemppiä työnhakuun!

Lue myös: Yrittäjän työn hinnoittelu, Eroon multitaskauksesta – näin työskentelet tehokkaasti, Lisää lukijoita hakukoneoptimoinnilla, Parhaat ilmaiset kuvapankit, Näin teet hyvän otsikon, Miten hinnoitella blogiyhteistyö?